A Nova Zelanda hi ha moltes espècies de fauna endèmica, però bàsicament són aus, rèptils, cargols i insectes. Sí que hi ha mamífers, però no són endèmics, els ha portat l'home. I ara ho intentaré explicar sense entrar en gaires detalls, bàsicament perquè tampoc els conec.
La deriva continental és una teoria que explica que els continents estaven tots junts fa més de 200 milions d'anys, i que s'han anat separat amb el pas del temps d'una manera semblant a la que mostra el dibuix:
Al final del cretaci, fa uns 65 milions d'anys, més o menys quan es van extingir els dinosaures, els mamífers es van començar a escampar per tot arreu. O gairebé, perquè el territori que actualment pertany a Nova Zelanda ja s'havia separat del Gondwana uns 20 milions d'anys abans i, per tant, no es troben mamífers endèmics en aquest país.
Sí que és cert que existeix fauna nouvinguda (abans de l'arribada de l'home, s'entén) que ha pogut creuar l'oceà per arribar a l'illa. Però només ho han pogut aconseguir animals voladors, o prou lleugers perquè el vent els pugui arrossegar, o bé prou petits com per viatjar sobre de material que flota. Això explica que el país no tingui mamífers, tortugues terrestres, iguanes ni serps.
Com que no hi ha gaires depredadors, no ens ha d'estranyar que hi hagi ocells sense ales. Per exemple, el kiwi n'és l'exemple més conegut. No necessiten ales per escapar-se dels depredadors i han adquirit un comportament semblant als mamífers. Alguns són nocturns, d'altres es poden camuflar, d'altres fan els nius a terra.
I com que parlem de kiwis, mireu el vídeo "kiwi!" que teniu a la columna de la dreta. Què passa al final? Jutgeu vosaltres mateixos...